Opgepast voor de “valse” cloud: oude wijn in nieuwe zakken!

Written by peter daneels

Alles in IT is opeens cloud computing

Alles in IT lijkt vandaag wel cloud computing te (moeten) zijn. Hoe ziet u doorheen de bomen het bos dan nog?
Wat ons betreft mag u de term Cloud Computing vergeten. Niemand heeft het alleenrecht op de definitie van Cloud Computing en omwille van de hype biedt elke IT- speler vandaag cloudoplossingen aan.  Al te vaak  echter gaat het over oude wijn in nieuwe zakken. Bestaande oplossingen worden nu aangeboden via het internet en vervolgens herdoopt tot Cloud Computing.  Dat mag  natuurlijk, maar eigenlijk wordt u bedrogen

het is niet omdat u inlogt via het internet dat u van de echte voordelen geniet…

Echte cloud computing is én beter én goedkoper én veiliger

De evolutie die IT vandaag doormaakt is zo fundamenteel dat “echte Cloud Computing” EN beter EN goedkoper EN veiliger is. Ga dus op zoek naar die oplossing die al die voordelen combineert! En dat is lang niet bij alle “cloudoplossingen” het geval…

Een voorbeeld

In deze post maken we het een en ander concreet aan de hand van een voorbeeld met software in gebruik door elk bedrijf: e-mail. We bekijken respectievelijk de client server oplossing, de “valse” cloudoplossing ende “echte” cloudoplossing. U zal merken: de verschillen en voordelen lopen aardig op! ( Update, deze post werd geschreven eind 2012- jammer genoeg nog steeds relevant) 

1) De traditionele client server oplossing : een exchange server.

Vandaag nog steeds het meest gebruikt. De software is geïnstalleerd op een lokale mailserver en op het toestel van de eindgebruiker, de  “client”.
Deze oplossing is complex (de exchange software is organisch gegroeid) en bijgevolg duur qua onderhoud.  Nieuwe versies worden slechts beschikbaar om de paar jaar (Office 2003-2007-2010, ….).
Hoewel vandaag nog het meest gebruikt, is marktleider Microsoft deze aanpak zelf aan het uitfaseren en  promoot  het  100% haar eigen cloudoplossing “Office365” – zie verder. De exacte kostprijs is moeilijk te berekenen en hangt af van bedrijf tot bedrijf. Maar het zelf onderhouden, updaten en voorzien van veiligheid en back- up, doet de jaarlijkse kostprijs oplopen. Bovendien kunnen uw IT- middelen hierdoor niet aan andere, meer bedrijfsspecifieke toepassingen worden besteed.

Deze oplossing verdwijnt: snel overstappen is de boodschap!

2)  De “valse” cloudoplossing

Stel u diezelfde configuratie voor zoals hierboven: er is software geïnstalleerd op een server en er is software geïnstalleerd op het toestel van de eindgebruiker. Het verschil zit  nu in de locatie van de server dewelke niet langer bij uzelf staat, maar bij de “cloudaanbieder”. Op het eerste zicht een verbetering: u moet zich immers geen zorgen meer maken over het beheer van de server… en men heeft u wijsgemaakt  dat u gebruik maakt van Cloud Computing. En inderdaad, de server is weg en niet langer uw probleem. Echter, door de server te verplaatsen, lost men het probleem niet op natuurlijk. Diezelfde complexiteit die u zoveel geld kostte,  is nu de uitdaging (en het probleem)  van “de cloudprovider”.

Met veel plezier zorgt de “cloud provider” voor het beheer van uw server; u betaalt wel de (veel te forse) factuur

Een en ander wordt snel duidelijk als we enkele van de aangeboden oplossingen in deze categorie onder de loep nemen. Combell, dé partij die “uitblinkt” in Cloud Computing voor de KMO, biedt sinds enkele maanden Hosted Exchange 2010 aan- dat is dus de software die voor u op hun servers draait.  Exchange 2010 is beschikbaar sinds november 2009 en is dus vandaag meer dan drie jaar oud…toch is men pas recentelijk overgeschakeld, vele aanbieders bieden u nu nog exchange 2007 aan…

Wat de prijzen betreft, betaalt u voor de 1GB versie 10  euro per maand…, voor 15 GB ( in feite 3GB en 12 GB archief) betaalt u 15 euro per maand, of 180 euro per jaar-enkel dus om die software op de servers van Combell te hosten én enkel voor mail.

3) De “echte” cloud oplossing.

Vergelijk dit met een “echte” cloudoplossing : bij Microsoft krijgt u voor 39,6 €/jaar  diezelfde mailbox én 25 GBopslagruimte. De Google variant kost u 40 €/jaar- eveneens 25 gb én bij Google krijgt u er nog een volledig Office pakket bovenop- de Google varianten voor Word, Excel en Powerpoint, inclusief een online communicatie platform en video conferencing.

Bovendien zit u bij zowel Microsoft als Google steeds op dezelfde laatste versie van de software. U maakt dus steeds gebruik van alle mogelijkheden en rekent definitief  af met dure upgrade trajecten. Bovendien profiteert u van een veiligere oplossing; het lijkt me logisch dat zowel Google als Microsoft beter in staat zijn om een datacenter veilig te beheren dan een lokale speler.  Overigens is het goed om weten dat u bij Google ook 24/7 kan genieten van gratis support, in uw eigen taal! (vaak probeert men u bang te maken)

Echte Cloud versus valse Cloud? In dit concrete voorbeeld  betaalt u minstens  meer dan vier keer teveel voor een oplossing die technisch inferieur en achterhaald is

Read More Articles:

Cloud computing is 95% business en 5% technologie

>