Er bestaan nog bedrijven zonder CRM systeem.

Written by peter daneels

Een vrij groot aantal bedrijven heeft nog steeds geen CRM- software in gebruik. Of ze hebben het wel, maar gebruiken het niet echt. Ik vind dat bizar.. Als “sales” is voor mij dergelijke software erg makkelijk om mijn werk beter gedaan te krijgen.

En als “zaakvoerder” helpt het me om snel het nodige inzicht te bekomen in onze meest rendabele activiteiten: wat werkt er? wat werkt er niet? Wordt onze tijd wel goed besteed? Welke klanten leveren het meeste op? Welke marketingacties hebben echt resultaat?

Wat mij betreft heeft elk bedrijf dus een CRM systeem nodig, in welke vorm dan ook…en toch blijft de adoptiegraad van CRM in België erg laag.

Ik ben dan ook al vaak op zoek geweest naar een mogelijke verklaring.

En wellicht ligt de oorzaak bij een combinatie van factoren.

Een groot aantal bedrijven is nog steeds niet op de hoogte van de nieuwe mogelijkheden die (echte) Cloud Computing biedt. Onvoldoende op de hoogte zijn van de nieuwe mogelijkheden, zie ik dus als een eerste belangrijke oorzaak.

Een andere reden ligt waarschijnlijk in de jammerlijke vaststelling dat een flink aantal CRM- implementaties blijft mislukken. CRM heeft hierdoor een kwalijke reputatie. Diepere oorzaak van dat mislukken ligt steeds in het feit dat “de verkoop” de software niet of onvoldoende gebruikt. En al te vaak hebben ze nog gelijk ook, want vele traditionele oplossingen zijn niet gemaakt om sales te helpen... En indien sales zelf onvoldoende meerwaarde ziet in het gebruiken van het systeem, zal men er alles aan doen om dit niet te gaan gebruiken, misschien zelfs te gaan boycotten: te complex, te traag, dubbel werk, niet mobiel beschikbaar, ….

Beide redenen zijn vandaag niet meer geldig! Dankzij cloud computing bestaan er fantastische systemen waar je zo mee aan de slag kan. CRM is dus bereikbaar én betaalbaar voor elk bedrijf. En nog belangrijker: de nieuwe generatie tools is echt gemaakt om sales te helpen. En dat is de beste garantie voor een geslaagd CRM project!

Aan de slag met CRM? Download gratis de handige CRM onboarding gids

Read More Articles:

>